近年潮牌都愛crossover,為品牌及產品帶來新鮮感。其實百年老店都一樣可以玩聯乘,就如過百年歷史的協德榮參茸藥行,最近與星級髮型屋Hair Corner,合作推出護髮寶湯包,有防脫髮及烏髮功效,照顧客人需要,切合近年流行健康飲食的大前提。

「協德榮係百年老字號,Hair Corner都有三十幾年歷史,喺髮型界嚟講都算係老字號,我覺得大家可以合作創造一個香港品牌出嚟,護髮寶嘅宗旨係想幫人保養好頭髮。」Hair Corner的老闆Jofee說。

護髮寶分養髮系列的核桃製何首烏湯及烏髮系列的黑豆枸杞湯,共兩款湯包,售價為$118兩包。核桃製何首烏湯的材料包括杜仲、紅棗、薑、核桃仁及何首烏;黑豆枸杞湯的材料則有黑芝麻、黑豆及枸杞。Jofee說:「養髮系列可以令毛囊更加鞏固,減少頭髮折斷;而烏髮系列可以改善白髮問題,減慢出白髮嘅速度。中國人煲湯好鍾意加豬肉,但肉會令啲湯好油膩,最後決定唔加肉,湯包會啱素食人士飲用。」

客人常問養髮問題

近年流行健康飲食,如無機食品、素食十分受歡迎,連黑色飲食也有不少人關心。

身為髮型屋老闆的Jofee說:「近年有好多客人都有甩頭髮及多白頭髮嘅問題,會成日問我點去保養,佢哋又問我食多啲黑色嘅食物係咪會有效,好似用何首烏、合桃、黑芝麻及黑豆等嚟煲湯,飲咗會有烏髮嘅作用。咁啱髮型師Sue都遇到同樣嘅問題,我哋傾開係咪可以推出一啲保健食品嚟養髮,幫到客人?」

Jofee醒起多年來幫襯的客人潘先生,是百年老字號協德榮參茸藥行的老闆,他應該懂得有關養髮的藥方。潘先生說:「我識咗Jofee好多年,傾開呢方面嘅問題,其實藥行有很多關於護髮嘅藥方,我會知道邊啲藥方會比較好,可用嚟推出湯水系列。」

製作過程跟足規格

有見及此,潘先生、Jofee及Sue決定合資7位數,今年3月開始籌備,至10月護髮寶正式推出,製作過程十分順利。潘先生說:「我哋設有廠房,之前有試過幫客人製作湯包,有相關嘅經驗。成個製作過程跟足政府規格,要經過高溫消毒,不含防腐劑及人造色素,湯包可存放兩年。」

Sue表示從中醫嘅角度看,補腎對護髮有幫助,所以愈早調理愈好,希望能透過現今流行的速食文化去幫助客人。「我哋採用鋁膜包裝嘅湯包,客人可將湯包摺合放入咖啡杯內,加入熱水坐3分鐘,用手撕開就飲得,好方便。如果喺屋企可以用碗嚟坐熱,貪快可以用微波爐叮10秒鐘,但我唔建議,用微波爐冇咁健康。」

不同地方陸續上架

首階段試市場反應,兩款湯包合共推出2千包,Jofee表示反應不俗,推出首月已售出超過一半。「依家護髮寶湯包喺協德榮及Hair Corner各分店有售,另外仲傾緊去唔同地方上架,好似Soda Mall、HKTV Mall及點點綠等。」

護髮寶

地址:尖沙咀廣東道116至120號海威商業中心8樓

查詢:2869 4333(Abbie/May)

潘先生(中)、Jofee(右)及Sue表示推出湯包是從幫人的角度出發,「近年多咗人關頭髮護理嘅問題,愈早調理愈好,血氣足就冇咁易脫髮。」

護髮寶分養髮系列的核桃製何首烏湯(右)及烏髮系列的黑豆枸杞湯,採用鋁膜包裝,售$118兩包。

核桃製何首烏湯(右)的材料包括杜仲、紅棗、薑、核桃仁及何首烏;黑豆枸杞湯的材料則有黑芝麻、黑豆及枸杞。

潘先生(右)找Jofee剪髮多年,現今成為生意上的拍檔。

Sue建議湯在中午飲,血氣好了,令成個人更精神。「放晒黑色食材喺枱面,我都唔識點煲,幸好潘生一口答應可以造髮寶湯出嚟。」