去食肆用膳的過程中,有用過平板電腦點餐嗎?有用過自助點餐機嗎?這些都是餐飲自動化的實際例子。推行餐飲自動化,可以優化工序及節省人手,令食肆更有效率去提升服務,客人會有更好的用餐體驗。Web-On的創辦人Ben (李浩賢) 早着先機,近年大力發展餐飲自動化系統,當中包括電子顯示屏、平板電腦點餐、自助等位派籌系統 (俗稱排隊機)、自助點餐機及付款機等。最近由於武漢肺炎疫情嚴重,Ben將新研發的帶位機械人改良為消毒機械人,可以為辦公室及食肆等噴消毒藥水,進行消毒程序。

現時Ben與不少連鎖餐飲集團合作,當中包括太興、牛陣、牛角、OUTBACK、Pizza Hut及大家樂等,為他們提供POS系統、電子顯示屏、自助點餐平板電腦、自助等位派籌系統 (排隊機)、自助點餐機及付款機等服務。當中排隊機是公司主要業務之一,收費由2萬多元起。

Ben說:「我哋提供嘅餐飲自動化系統比坊間嘅唔同,好似我們嘅排隊機除咗有一般嘅功能外,仲可以接駁到領展嘅手機應用程式,客人可以透過手機app,就可以喺領展旗下商場嘅食肆拎籌等位。」此外,Ben所研發的POS系統可以直接連接前台的電子顯示屏及廚房的顯示系統,「當廚房通知前台有某啲食物要暫停供應,只要喺POS系統更改,廚房、電子顯示屏及點餐機都會同時更改,唔需要逐個系統去更新資料,方便及有效率好多。」  

最低工資見商機

Ben是Web-On的創辦人,顧名思義,之前Web-On是為不同公司提供製作網站的服務,「我哋有幫過Pizza Hut製作可以畀客人上網訂pizza嘅網站,令我哋了解到餐廳系統嘅運作。之後我哋有為板長壽司製作畀客人訂外賣壽司嘅網站,當時板長嘅老闆Ricky(鄭威濤)問我可唔可以幫分店加設排隊機,其後再加入用平板電腦點餐的系統。咁啱政府喺12年開始實施最低工資,人工提高令餐飲業嘅營運成本增加,加上餐飲業亦好難請人,我覺得餐飲自動化係一個商機,因為可以節省到人手及提高營運效率。所以慢慢將Web-On嘅重心,轉移去提供餐飲自動化嘅服務。」

提高服務質素

餐飲自動化的最終目的是提高服務質素,令客人享受到優質的用餐體驗。Ben說:「我哋會同餐廳老闆講採用餐飲自動化系統,可以慳到最少一個人手,有啲餐廳可以慳到4至5個。其實採用餐飲自動化系統都係想令服務質素提升,好似用tablet點餐,系統直接連接去廚房,加快咗個落單嘅流程。」

Web-On在上個年度有8位數字的營業額,但踏入2020年,武漢肺炎疫情嚴重,但Ben表示公司首個季度的業績未見影響,「我哋可能因餐廳結業少咗生意,但係網站製作方面,生意額反而有上升,好似幫食肆製作訂餐嘅網站,或其他公司嘅網站等。」

改良帶位機械人

Ben不停為公司注入新元素,如研發了一個新軟件,可透過電腦操作咖啡機,現已為微軟位於數碼港的辦公室安裝這部咖啡機。此外,3月時港鐵表示引入20部消毒機械人為車廂消毒,雖未有提供每部消毒機械人的購買價,但港鐵表示投入新科技總共用上2千多萬元。Ben表示:「我哋研發嘅帶位機械人,底部安裝咗激光雷達,可以scan餐廳嘅空間及枱凳嘅位置,機械記低晒呢啲資料後,就可以帶客人入座。最近我哋加以改良,安裝咗新配件,變成一部消毒機械人,可為食肆、辦公室等唔同嘅空間地方,噴消毒藥水進行消毒。每部售價只係3萬幾蚊。早排Viu TV嘅節目《今日疫情》,都有介紹過我哋嘅消毒機械人。」

Web-On

www.web-on.com

Ben不時去講talk,介紹餐飲自動化的好處。

Web-On本身只從事網站製作的業務,Ben看到餐飲自動化的商機,便大力發展。

自助等位派籌系統(俗稱排隊機)是Web-On的主要業務之一。

電子顯示屏與自助付款機可連接POS系統,更改資料會更加方便。

Ben改良帶位機械人,加上配件便可噴消毒藥水進行消毒。