香港的健身熱潮歷久不衰,造就坊間有不少健身中心開業。而personal training的市場也很受重視,林忠良(Jay)便和香港先生Rocky看中這個商機,便合作搞網上健身配對平台,方便大眾找適合自己的健身教練,也讓教練多一個賺錢途徑。

10年大學畢業後,Jay入行當健身教練,他見坊間有不少人對治療痛症有需求,便考取相關證書,成為復康教練。「透過運動可以治療各類痛症,好似記者因工作關係,容易有頸椎強直嘅情況,即冇咗頸椎嘅天然弧度,令到頸椎移位,出現肩頸痛等問題,其實長遠可從姿勢去改善,例如糾正坐姿,增強背肌等。」

直至16年,Jay和香港先生Rocky一起成立網上健身配對平台「GoFit揾教練」,「我同Rocky之前已經認識,有次大家傾開,佢話香港近年好流行健身,一對一私人訓練嘅市場好大,想搞番一個網上搵健身教練嘅平台,我都覺得有得做,大家決定合作。」

自主有彈性

當客人上「GoFit揾教練」平台後,可因應自己需要搵教練,包括修身減肚腩,教練會上門親自授課,或到指定私人健身上堂,每堂收費$650起,視乎套票堂數而定。Rocky說:「客人可以喺我哋嘅網上平台搵健身教練,佢哋唔需要畀入會費、手續費及唔會有合約嘅約束,自由及有彈性。」

因Jay識人去成立網站,故最初只需投資5位數字金額,當找到十多位教練加盟後,便正式開業。「最初透過身邊朋友介紹教練加盟,我哋會再面試先決定請唔請,包括考下應徵者嘅基本功,好似掌上壓及深蹲做得正唔正確。我哋亦要求應徵者有3年全職教學經驗,仲會睇下佢哋嘅健身教練證書有冇過期,過咗期就唔會請。」

靠Rocky知名度

Jay和Rocky認為這種網上平台在美國好普及,但香港算是新概念,故他們積極宣傳。Jay說:「網站設有電話專線,畀客人打嚟查詢。我哋仲有喺google度買keyword,Rocky又會喺facebook及ig等社交平台宣傳,喺Rocky嘅知名度帶動下,對生意有好大幫助。開業頭半年,每個月約有30個成功配對個案。」

Jay指「GoFit揾教練」最初只提供一對一健身教練配對,到現時已發展到提供瑜伽課程及治療痛症等服務,「不斷有客人問有冇呢方面嘅服務,見有市場就加埋。我哋要跟住市場走,所以個網站個layout都轉過兩三次,網站仲會採用真實嘅上堂相,畀到客人信心。」

復康運動有市場

Rocky負責教健身及修身,而Jay是教治療痛症及復康運動。現時「GoFit揾教練」提供的一對一健身教練服務,約佔生意額的7成,其餘3成是公司客,當中包括宏利保險、香港旅遊業議會、香港大學及理工大學等。Jay說:「我哋有為企業提供僱員健康服務,有啲公司可能請我哋去解決僱員嘅健康需要,好似坐得多會腰痠背痛,我哋會為佢哋舉辦講座及伸展班。亦會有公司買咗一啲健身器械,好似樓梯機,會搵我哋去教佢哋嘅員工點樣去使用。」

現「GoFit揾教練」約有四十位教練,提供不同的健身服務,每年營業額約有6位數字。Jay表示:「增長都幾穩定,每年營業額增加約20%。我同Rocky嚟緊會計劃開一間健身中心,可以畀網站旗下嘅健身教練喺度教學生。」

GoFit揾教練  http://www.gofit.hk/

作為復康教練,Jay會教授如何透過運動去改善痛症。

Jay(左)會代表「GoFit揾教練」去不同機構舉辦講座,講解痛症成因及治療方法。

Jay在講座上也會示範一些按摩技巧。

除了講座外,Jay還會為機構員工舉辦伸展班。

香港先生Rocky是一位演員,也是一名資深健身教練。

GoFit揾教練網站用上真實的上課相片,讓客人更有信心。